Localitatea Breb


Experienta satului romanesc

Satul maramureșean Breb este situat la poalele versantului nordic al Munţilor Gutâi, se află la 6 km de staţiunea Ocna Şugatag supranumit ”Valea castorilor”.

Acest sat stârneşte curiozitatea şi atrage privirile fiecărui turist care-i trece pragul. Numele satului provine de la mamiferul cu acelaşi apelativ, breb sau castor, care a trăit în aceste locuri până în secolul al XVI-lea.

Breb a fost introdus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din ţara noastră.

La intrare, ne întâmpină tradiționala poartă maramureșeană de unde se vede satul și biserica cea nouă.Din stânga, ne privește tăcută ”Creasta Cocoșului”.Un punct de atracție pentru turiști îl reprezintă domeniile Prințului Charles .Aici dai de o poartă mare de lemn ornată cu motive tradiționale; curtea e mărginită de un gard împletit din nuiele iar în interior, poți vedea case de lemn bătrânești.


Localnicii din satul maramureşan sunt fermi: „Noi nu renunţăm la tradiţii! Duminică de duminică, ne punem straiele populare şi aşa mergem la biserică. Pentru noi este o mândrie! De Crăciun, se merge cu colinda, de Bobotează flăcaii încă mai fură, noaptea, porţi, iar de Paşti ne adunăm cu toţii, moşi şi cuconi deopotrivă, la şoprul de lângă Dispensar, la joc.”

În acest sătuc desprins din poveste, putem vedea o biserică monument istoric, cu cel mai vechi turn de lemn din România (1530). Mai pot fi văzute multe gospodării tradiţionale, cu case şi porţi de lemn și horincii.Prin sat trece Drumul Verde (Greenway) şi sunt marcate trasee de biciclete, ce leagă Creasta Cocoşului de alte sate din Valea Marei, a Cosăului şi a Izei.

  • Întâlnim meşteri care lucrează lemnul

  • Femeile cos cu pricepere cămăşi, traiste sau panglică pentru clopurile moroşeneşti.

  • Biserică monument istoric, cu cel mai vechi turn de lemn din România (1530)

Alege un obiectiv turistic

Toate obiectivele aproape de tine

Mocanita – 20 km

Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului.

Creasta Cocosului – 10 km

Intr-o scurta plimbare se poate ajunge la Creasta Cocosului care vegheaza peste tot Maramuresul.

Creasta Cocosului – 10 km

Arta lemnului pe teritoriul Romaniei a atins conotatii creative de cea mai inalt calitatea.

Mănăstirea Barsana-20km

Greu de cuprins în cuvinte frumusețea acestui loc, mănăstirea este un ansamblu unitar format din mai multe clădiri în lemn și piatră care moștenesc arhitectura unică a vechilor așezăminte monahale maramureșene.

Centru de călărie Casa Pascu-7km

O Casă de Călărie care înseamnă că se poate veni la călărit, chiar dacă nu ai cunoștințe de bază si îi ajută pe doritori cu sfaturile necesare pentru ca o oră de călărit să fie mai mult decât pare.

Cascada cailor și Partiile de schi Borsa-95km

Cu pornire din Stațiunea Borșa puteți ajunge foarte ușor la cea mai mare cascadă din România, peisaje tipic maramureșene, imediat după stația de sus a telescaunului urci puțin după care începe o coborâre abruptă până spre cascadă.

Piscina Pă coasta Mara-20km

Cea mai spectaculoasă piscină se află pe o coastă a Munților Gutâi,de unde  se vede aproape tot satul, o cascadă superbă, dar și pădurea în mijlocul căreia e săpată piscina. Designul e unul uimitor, terasa piscinei fiind construită exclusiv din lemn și acoperită cu stuf.

Cheile Tătarului-20 km

 Niște imensități de stâncă parcă zidite de cineva apoi sparte de puterea Râului Ialomița, asta a fost prima impresie lăsată de Cheile Tătarului.  Noi spunem că merită puțină atenție, în plus este un  monument al naturii.

Memorialul Victimelor Comunismului – 20km

Un muzeu situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației și un Centru internațional de studii asupra comunismului , Memorialul are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român.